gb

De bariton Michel Poels (Nijmegen, 1968) studeerde zang aan het toenmalige Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en studeert koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Hij volgde privélessen bij de bas Pieter van de Berg. Ook volgde hij masterclasses van o.a. Udo Reinemann en Margreet Honig. Momenteel wordt Michel gecoached door Ronald Klekamp.

In 1994 won Michel het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie.  In 1997 werd tijdens de finale van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie een positief advies gegeven.

Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van diverse ensembles, waaronder het Koor Nieuwe Muziek, Cappella Amsterdam en Compagnie Bischoff. Op dit moment behoort Michel tot de vaste bezetting van vocaal kwartet Quatre Bouches en zingt hij regelmatig bij het Vocalconsort Berlin.

Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij werkte samen met dirigenten als James Wood, MaNoj Kamps, Daniël Reuss, Emilio Pomario, Peter Eötvös en Karel Valter en zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Musica Sacra, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.

In september 2013 zong Michel de titelrol in het in de pers bejubelde oratorium Luther van Boudewijn Tarenskeen (regie: Paul Koek), dat haar première beleefde op 22 september, tijdens Musica Sacra en hernomen werd in 2014 o.a. tijdens Novembermusic. In juni 2016 zong hij de première van kameropera Et Cetera van Marina Khorkova met Ensemble TaG te Winterthur (regie: Ekaterina Vasileva).

Samen met Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op de samenwerking tussen professionals en amateurs in de regie Zuid-Kennemerland. (www.zangstudiohaarlem.nl) In maart 2014 ging hun eerste muziektheaterstuk Kenau de Opera in première in de Lichtfabriek te Haarlem. Op 16 maart 2017 beleefde Cajanus – een gigantische opera haar première in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, met muziek van Egon Kracht.  Michel nam de titelrol voor zijn rekening. Deze productie wordt hernomen in de zomer van 2019 in Kajaani (Finland).

Michel studeert op 10 mei 2019 af voor zijn Master of Music Koordirectie bij Rob Vermeulen aan de HKU te Utrecht.