gb

De bariton Michel Poels (Nijmegen, 1968) studeerde zang aan het toenmalige Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht waar hij op 10 mei 2019 zijn Master of Music behaalde. In 1994 won Michel het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie.  In 1997 werd tijdens de finale van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie een positief advies gegeven.

Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van kernbezetting van Cappella Amsterdam. Ook zong hij incidenteel bij andere ensembles als het Koor Nieuwe Muziek, VocaalLab/Companie Bischoff, het Ribatutta Ensemble en Vokalconsort Berlin. Hij was vanaf de oprichting tot aan juli van 2022 vast lid van vocaal kwartet Quatre Bouches.

Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij werkte samen met dirigenten als James Wood, MaNoj Kamps, Daniël Reuss, Emilio Pomario, Peter Eötvös en Karel Valter en zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Musica Sacra, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.

In september 2013 zong Michel de titelrol in het in de pers bejubelde oratorium Luther van Boudewijn Tarenskeen (regie: Paul Koek), dat haar première beleefde op 22 september, tijdens Musica Sacra en hernomen werd in 2014 o.a. tijdens Novembermusic. In juni 2016 zong hij de première van kameropera Et Cetera van Marina Khorkova met Ensemble TaG te Winterthur (regie: Ekaterina Vasileva).

Samen met Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op de samenwerking tussen professionals en amateurs in de regie Zuid-Kennemerland. (www.zangstudiohaarlem.nl) In maart 2014 ging hun eerste muziektheaterstuk Kenau de Opera in première in de Lichtfabriek te Haarlem. Op 16 maart 2017 beleefde Cajanus – een gigantische opera haar première in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, met muziek van Egon Kracht.  Michel nam de titelrol voor zijn rekening. Deze productie is hernomen in de zomer van 2019 in Kajaani (Finland). Andere producties van Zangstudio Haarlem zijn Rossini.nu met muziek uit de Petite Messe Solennelle en Cavalleria Rusticana (regie: Ekaterina Vasileva). In oktober van 2019 richtte hij Zangstudio Delft op (www.zangstudiodelft.nl). De eerste muziektheaterproductie zal in maart 2023 op de planken staan. Van Zangstudio Haarlem en Zangstudio Delft is Michel Poels momenteel artistiek leider.

Michel was van 2019 t/m 2022 dirigent van Koninklijk Christelijk Oratoriumkoor Halleluja uit Rotterdam met wie hij in maart van 2022 de Johannes Passion uitvoerde. Sinds april van 2022 is Michel vaste dirigent van COV Zaanstreek (www.covz.nl). Sinds 2020 is Michel interim-dirigent voor koor en orkest van HWSO/HAK in Wageningen (www.hwsohak.nl). Op uitnodiging van Opera Classica Europe dirigeert Michel in de zomer van 2022 La Traviata (integraal) met o.a. Jessey Joy Spronk (Violetta) en Philip Modinos (Alfredo), met regie van Michael Vaccaro (www.operaclassica.de).